Op Wintersport per Vliegtuig | Info & Mogelijkheden

Op Wintersport per Vliegtuig | Info & Mogelijkheden

Misschien voelt het nog wat vroeg om al na te denken over wintersport, maar voorbereiding is alles! Zie je jezelf al van die hoge berg naar beneden skiën of snowboarden? Daarna ga je fijn naar je verblijf en geniet je van een warm drankje om bij te komen. Veel wintersporters zijn het over één ding eens: de wintersportvakantie is de leukste vakantie van het jaar!

Heb je al bedacht waar wil je dit jaar naar toe gaat en hoe kom je daar terecht komt? Waarschijnlijk ben je gewend om met de auto richting Oostenrijk of Zwitserland te rijden, vol bepakt met alle benodigdheden. Toch is met het vliegtuig op wintersport een flinke opmars aan het maken. Het scheelt enorm veel reistijd en het is een relaxte manier van reizen.

Wij leggen je graag uit hoe wintersport met het vliegtuig in zijn werk gaat en waar je allemaal aan moet denken bij het maken van deze keuze.

Luchthavens en vliegtickets

Als je vanaf Nederland vliegt, heb je meerdere keuzes als vertrekpunt zoals Schiphol en Eindhoven Airport, maar ook luchthavens in Duitsland zijn niet ver rijden. Vliegen vanaf Düsseldorf Airport kan namelijk zomaar een paar tientjes schelen. Vaak worden de luchthavens van Salzburg, Innsbruck en Geneve gebruikt als eindbestemming voor een wintersportvakantie. Bij Salzburg kun je bijvoorbeeld naar skigebied Obertauern. Wanneer je reist per vliegtuig zijn de reistijden veel korter dan met de auto of zelfs met de bus. Waar je met de auto 8 tot 10 uur onderweg bent, brengt het vliegtuig je een stuk sneller. Sterker nog, grote kans dat jij binnen 3 uur na vertrek op de piste kan staan.

Vaak wordt er gekozen voor bekende vliegvelden in de Alpen, zoals Innsbruck, Salzburg of Genève. Deze vluchten duren maar een uurtje en het hoeft helemaal niet duur te zijn. De prijzen verschillen per vertrek luchthaven, per luchthaven waar je aankomt en per periode natuurlijk. Het is altijd goedkoper om buiten het seizoen op vakantie te gaan. Wat betreft je bagage, kun je bij EasyJet en Transavia al vanaf € 50,00 al je benodigdheden meenemen. In onderstaand schema kun je de prijzen van vliegtickets vinden voor een retourvlucht in de maand januari 2021, berekend via CheapTickets.

Bestemming Luchthaven van vertrek Tarieven (vanaf)
Innsbruck Düsseldorf Airport € 239,99
Salzburg Düsseldorf Airport € 140,99
Genève Düsseldorf Airport € 106,99

Parkeren op de luchthaven

Er zijn verschillende manieren om de luchthaven te bereiken, maar met de hoeveelheid bagage die je wellicht bij hebt is de auto het handigste vervoersmiddel. Belangrijk om niet te vergeten is het parkeren op de luchthaven van vertrek. Wanneer je dit niet van tevoren boekt, maar ter plaatse parkeert vallen de kosten altijd veel hoger uit. Wil je zeker weten dat je de goedkoopste en beste parkeerplaats reserveert? Kijk dan eens op het vergelijkings- en boekingsplatform Vliegen en Parkeren. Hier vind je verschillende parkeeraanbieders bij luchthavens zoals het Nederlandse Schiphol, maar ook in België en bijvoorbeeld Düsseldorf in Duitsland.

De kosten zijn erg afhankelijk van de periode waarin je boekt en voor hoeveel dagen je boekt. Stel je boekt een parkeerplaats bij parkeren Dusseldorf Airport voor 8 dagen in de periode januari 2021. Dan heb je al vanaf €51,00 een parkeerplaats met shuttleservice of vanaf € 69,00 een parkeerplaats met valetservice.

Van het vliegveld naar de skipiste

Er zijn diverse plaatsen waar je vanaf de aankomst luchthaven binnen een half uur of uur rijden op de skipiste kunt staan. Goede voorbeelden van skigebieden dichtbij de luchthaven zijn Innsbruck, waar je maar 9 minuten hoeft te rijden, Salt Lake City en Salzburg, waarbij je bij beide een kwartier onderweg bent. In Salzburg kun je bijvoorbeeld naar Salzburger Sportwelt met de dorpen Flachau en St. Johann im Pongau. Hieronder vind je een overzicht van de tijden minder dan een uur van de luchthaven naar het dichtstbijzijnde skigebied.

Vliegveld Aantal minuten tot skigebied Vliegveld Aantal minuten tot skigebied
Innsbruck, Oostenrijk 9 min. Kuusamo, Finland 31 min.
Salt Lake City, VS 15 min. Bern, Zwitserland 39 min.
Salzburg, Oostenrijk 15 min. Friedrichshafen, Duitsland 44 min.
Kittilä, Finland 19 min. Klagenfurt, Oostenrijk 45 min.
Ivalo, Finland 22 min. Basel, Zwitserland 57 min.
Genève, Zwitserland 23 min. Zürich, Zwitserland 59 min.

De voor- en nadelen

Er kleven natuurlijk wel wat nadelen aan het kiezen voor het vliegtuig als vervoersmiddel tijdens je wintersportvakantie. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje:

De voordelen

  • Alles is eenvoudig online te boeken, van vliegtickets tot parkeerplek en van shuttle tot het reserveren van ski benodigdheden ter plaatse
  • Het scheelt heel veel tijd in vergelijking met de auto of met een bus tijdens een groepsreis
  • De reis is vaak relaxter dan in een auto of een gedeelde bus
  • Het is financieel aantrekkelijk voor duo’s of solisten

De nadelen

  • Je hebt een beperkte keuze in het aantal bestemmingen
  • Er is beperkte mobiliteit op de eindbestemming en je bent aangewezen op openbaar vervoer of op loopafstand
  • Het is financieel onaantrekkelijk met een grote groep
  • Meer bagage mee betekent meer kosten